Keresés
  • Sheniell - Petrovics Kata

Munka a szimbólumokkal

Frissítve: 2019. feb 20.

A szimbólumok körbevesznek bennünket. Abban a pillanatban, hogy kitesszük a lábunk az utcára, a piros lámpa „állj” felszólítása, a zöld lámpa szabad jelzése köszön ránk. A boltok polcain sorakozó termékek kerek, szögletes, íves formái, vagy a tévéreklámok színes-szagos kavalkádja mind információval lát el bennünket, anélkül hogy ennek tudatában lennénk. Megfigyelted, hogy a mosószer reklámokban a folt amit a ruhára kennek szinte mindig kék? Ez azért van mert, ha sáros barna vagy élénkvöröset használnának, az jutna eszedbe a foltról hogy vér, vagy a barna foltról -hát pontosan az, ami eszedbe jut, - a reakciód pedig mi lenne? Undor. Azt pedig nem akarják, hogy a termékhez negatív inger kapcsolódjon tudatalatt, ezért marad a kék szín, mert abban a tisztaságra asszociálunk. Mondhatnánk: dehát a mai világban mindenki tudja, hogy a reklámok nem igazak. Csakhogy, ettől még ugyanúgy működnek, a színek, formák, vagy a fogalmakhoz kapcsolt szimbólumok plusz tartalommal töltik meg, egészítik ki érzékelésünket. Tudatalattink intenzíven dolgozik, a vizuális ingerekhez emlékek, érzések kapcsolódnak, aktiválódnak, agyunk pedig kidobja a választ: ez tetszik, ez nem tetszik, ez hidegen hagy. Szimbólumok mindenhol, minden formában és folyamatosan „beszélnek hozzánk”. Mivel nem a racionális agyféltekénk veszi ezeket a jeleket, hanem a jobb, a vizuális impulzusokért felelős oldal, itt nincs is olyan racionális rosta mint a bal agyféltekénk esetében ahol minden átfut a tudatos elemzés szűrőjén (legalábbis többnyire).

A reklámoktól visszakanyarodva, a szimbólumokkal pont ezért érdemes dolgozni, mert -amit a reklámipar olyan pontosan ismer – hatással vannak ránk, maguk a szimbólumok csak eszközök egy másfajta kommunikációhoz. Tudatossággal együtt ezek gyógyító minőségekkel bírnak, és ez itt a cél a kódfestés esetében.


Szimbólumok a képeken


HOLD: a hold tudatalattink, ösztöneink, női minőségeink tárháza, ő az Anya archetípusa, magányunk és szorongásaink, hangulataink, ezen túl ősi-női tudásunk megtestesítője is. Hogy mit jelent számunka ez a minőség, milyen barátságban vagyunk ezen részünkkel létfontosságú, a női oldal, vagy feminin princípium, nem egy elvont, poros fogalom, ezt éljük mindennapjainkban, párkapcsolatunkban, pénzügyeinkben, mutatja képesek vagyunk-e elfogadni, befogadni, passzívnak lenni, követjük e az intuícióinkat, ezek túlkapásai és alulműködései is beszédesek, mindez független attól hogy női vagy férfi testben élünk-e mert ez a minőség mindenkiben jelen van. Teliholdkor a nap szemben áll a holddal, bevilágítja azt, mintegy tudatossá is teszi azt amire a fényét veti, érdemes ezzel a témával foglalkozni most hogy pár nap és holdfogyatkozással kísért telihold lesz, hiszen a téma mindenki életében aktív.

Ha van kedvetek nézzétek meg az eddig készült képeket, ilyen szemmel, melyiken van ezüst, vagy konkrétan hold, milyen hatással van rátok, mit mond nektek.
0 megtekintés

© 2020 by Sheniell