Keresés
  • Sheniell - Petrovics Kata

Munka a szimbólumokkal

Frissítve: 2019. feb 20.

A szimbólumok körbevesznek bennünket. Abban a pillanatban, hogy kitesszük a lábunk az utcára, a piros lámpa „állj” felszólítása, a zöld lámpa szabad jelzése köszön ránk. A boltok polcain sorakozó termékek kerek, szögletes, íves formái, vagy a tévéreklámok színes-szagos kavalkádja mind információval lát el bennünket, anélkül hogy ennek tudatában lennénk. Megfigyelted, hogy a mosószer reklámokban a folt amit a ruhára kennek szinte mindig kék? Ez azért van mert, ha sáros barna vagy élénkvöröset használnának, az jutna eszedbe a foltról hogy vér, vagy a barna foltról -hát pontosan az, ami eszedbe jut, - a reakciód pedig mi lenne? Undor. Azt pedig nem akarják, hogy a termékhez negatív inger kapcsolódjon tudatalatt, ezért marad a kék szín, mert abban a tisztaságra asszociálunk. Mondhatnánk: dehát a mai világban mindenki tudja, hogy a reklámok nem igazak. Csakhogy, ettől még ugyanúgy működnek, a színek, formák, vagy a fogalmakhoz kapcsolt szimbólumok plusz tartalommal töltik meg, egészítik ki érzékelésünket. Tudatalattink intenzíven dolgozik, a vizuális ingerekhez emlékek, érzések kapcsolódnak, aktiválódnak, agyunk pedig kidobja a választ: ez tetszik, ez nem tetszik, ez hidegen hagy. Szimbólumok mindenhol, minden formában és folyamatosan „beszélnek hozzánk”. Mivel nem a racionális agyféltekénk veszi ezeket a jeleket, hanem a jobb, a vizuális impulzusokért felelős oldal, itt nincs is olyan racionális rosta mint a bal agyféltekénk esetében ahol minden átfut a tudatos elemzés szűrőjén (legalábbis többnyire).

A reklámoktól visszakanyarodva, a szimbólumokkal pont ezért érdemes dolgozni, mert -amit a reklámipar olyan pontosan ismer – hatással vannak ránk, maguk a szimbólumok csak eszközök egy másfajta kommunikációhoz. Tudatossággal együtt ezek gyógyító minőségekkel bírnak, és ez itt a cél a kódfestés esetében.


Szimbólumok a képeken


HOLD: a hold tudatalattink, ösztöneink, női minőségeink tárháza, ő az Anya archetípusa, magányunk és szorongásaink, hangulataink, ezen túl ősi-női tudásunk megtestesítője is. Hogy mit jelent számunka ez a minőség, milyen barátságban vagyunk ezen részünkkel létfontosságú, a női oldal, vagy feminin princípium, nem egy elvont, poros fogalom, ezt éljük mindennapjainkban, párkapcsolatunkban, pénzügyeinkben, mutatja képesek vagyunk-e elfogadni, befogadni, passzívnak lenni, követjük e az intuícióinkat, ezek túlkapásai és alulműködései is beszédesek, mindez független attól hogy női vagy férfi testben élünk-e mert ez a minőség mindenkiben jelen van. Teliholdkor a nap szemben áll a holddal, bevilágítja azt, mintegy tudatossá is teszi azt amire a fényét veti, érdemes ezzel a témával foglalkozni most hogy pár nap és holdfogyatkozással kísért telihold lesz, hiszen a téma mindenki életében aktív.

Ha van kedvetek nézzétek meg az eddig készült képeket, ilyen szemmel, melyiken van ezüst, vagy konkrétan hold, milyen hatással van rátok, mit mond nektek.
25 megtekintés0 hozzászólás

© 2021 by Sheniell